Monday, January 07, 2008

Visit Hungary - you wont stay hungry!


H Σοφία πρίν από λίγο καιρό είχε κάνει ένα ποστ με χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες του Λονδίνου, και της είχα υποσχεθεί να κάνω ένα αντίστοιχο με πληροφορίες για την Ουγγαρία.

Όσοι επισκέπτονται την Ουγγαρία για πρώτη φορά, αυτό που θα πρέπει να ξέρουν είναι πως είναι ένας τόπος που συνδυάζει την καλοπέραση, την πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και το καλό φαγητό.

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας υπάρχει ένας αέρας πολιτισμού και επιπέδου, κατάλειπα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας (1867-1912) τον οποίο οι Ούγγροι διαφυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού. Τα κτήρια θυμίζουν αυτά της Βιέννης, οι μεσήλικες μιλάνε άπταιστα Γερμανικά και στα σχολεία διδάσκονται κλασσική μουσική. Oι άνθρωποι είναι ήσυχοι και εξυπηρετικοί, δεν μιλάν δυνατά, είναι ευγενικοί και ιδιαίτερα φιλόξενοι. Στην Ελλάδα τους λέμε και Μαγυάρους, ονομασία που προέρχεται από την ουγγρική ονομασία της χώρας Magyarország (διαβάζεται Μαγκυαρόρσαγκ). .

Στην Βουδαπέστη ο φιλόμουσος και φιλότεχνος επισκέπτης βρίσκει τον Παράδεισο. Το κτίριο της Όπερας φιλοξενεί παραστάσεις όπερας, οπερέτας, κλασσικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού, παιδικές παραστάσεις, διαγωνισμούς χορού και τραγουδιού, τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου και βιρτουόζους σολίστες, ενώ τα 23 Μουσεία ικανοποιούν όλα τα γούστα, από Σύγχρονη, Ευρωπαϊκή και Ανατολίτικη Ιστορία , Σύγχρονη Τέχνη, μέχρι Μουσική, Μέσα Μεταφορών, Επιστήμη, Εθνολογία ( click εδώ και εδώ).

Ο Δούναβης δίνει στην πόλη έναν ανυπέρβλητο ρομαντισμό, διχοτομώντας την σε Βούδα και Πέστη. Στις όχθες του από την πλευρά της Βούδας (που είναι το τουριστικό κομμάτι της πρωτεύουσας) υπάρχει το Κάστρο της Βουδαπέστης και το Κοινοβούλιο. Το κάστρο χτίστηκε τον 13ο αι. και έκτοτε έχει γκρεμιστεί και χτιστεί πολλές φορές. Σήμερα φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη (National Széchényi Library) , ενώ το Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε το 1896 και είναι το τρίτο σε μέγεθος παγκοσμίως μετά της Ρουμανίας και της Αργεντινής. Δούναβης, Κάστρο και Βουλή αποτελούν βασικό πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Διάσημη βέβαια είναι και η κουζίνα τους. Δεδομένου ότι το κλίμα το χειμώνα είναι βάρβαρο (με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -27 C) τα φαγητά τους είναι αυστηρά βαριά και λιπαρά. Τα σαλάμια τους είναι διάσημα (και πεντανόστιμα) και οι ντόπιοι μαζί με λουκάνικα , πάπρικα και πατάτες τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση σε όλη τη χώρα. Έχουν πάθος για τις σούπες και ιδιαίτερα για την γνωστή και στην Ελλάδα Gulyás ή Gulyásleves (Γκούγιας ή Γκούγιασλέβες και όχι Γκούλας) που αποτελείται από μοσχάρι, λαχανικά και πάπρικα, την ψαρόσουπα (Halászlé) από ποταμίσια ψάρια και πάπρικα. Άλλα διάσημα φαγητά ειναι το Lángos, που μοιάζει με πίτσα αλλά το ζυμάρι είναι τηγανισμένο σε λάδι (συνταγή εδώ), και μετά προσθέτουν από πανω τυρί τριμμένο, πάπρικα, ντομάτα, σαλάμι ή ότι άλλο θέλουν.Pogácsa λέγεται το ψημένο στο φούρνο ζυμάρι τους που συνήθως συνήσταται από πατάτες, βούτυρο ή πιπέρι. Απίστευτο είναι το Pörkölt, που είναι το αντίστοιχο πιάτο με το κοκκινιστό μας, και είναι μοσχάρι ή χοιρινό με κόκκινη σάλτσα και ....πάπρικα!

Το παραδοσιακό τους ποτό είναι η Palinca (Pálinka) , brandy διπλής απόσταξης που το βρίσκεις συνήθως σε γεύση ροδάκινο, βατόμουρο, αχλάδι, μήλο, φράουλα, κεράσι ή με μέλι, με περιεκτικότητα αλκοόλ 50%. Σερβίρεται αυστηρά σε σφηνοπότηρο και πίνεται φυσικά σαν σφηνάκι, είναι πάρα πολύ ωραίο, αλλά μετά το δεύτερο δεν σας εγκυόμαι τίποτα!

Update: Τα αγγλικά δεν είναι πολυ διαδεδομένη γλώσσα, οπότε οι εν δυνάμει επισκέπτες οπλιστείτε με υπομονή και εξασκείστε (αρκετά) την γλώσσα του σώματος. Όσοι ντόπιοι δεν τα μιλούν συνήθως καταλαβαίνουν τα βασικά, οπότε μην ντραπείτε να μιλήσετε, θα τη βρείτε την άκρη. Σε εστιατόρια,μπαρ,καφετέριες,και λοιπά τουριστικά μέρη η συνεννόηση γίνεται εύκολα. Αν μιλάτε Γερμανικά θα εξυπηρετηθείτε πολύ εύκολα. Για Ουγγρικά ούτε λόγος, είναι μια γλώσσα που συγκενεύει μόνο με τα Φινλανδικά και αυτό μόνο σε κατασκευή και όχι σε λέξεις. Τούρκικα στοιχεία μπορούν να ανιχνευθούν.

Χρήσιμες λέξεις: Ευχαριστώ: köszönöm ( κοσονόμ), παρακαλώ: szivesen (σίβεσεν), ναι: igen , όχι: nem , καλώς/εντάξει/ΟΚ : jo (γιό), oke , ΟΚ , στην υγειά μας: egésségedre (εγκεϊσέιγκεντρε)

Ταξιδεύοντας: Για να έρθει κανείς στην Ουγγαρία, από Ελλάδα, θα χρειαστεί να ταξιδέψει με τις ουγγρικές αερογραμμές Malev, ενώ στην χώρα προσγειώνονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές.

---> Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε τα πάρα πολύ καλά blogs Budapest Daily Photo και Budapest Guide

*photo by Amazon.co.uk

9 comments:

KitsosMitsos said...

Ταξίδια! Αγαπημένο θέμα πριν και μετά τις γιορτές.
Χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Ευχαριστούμε!

Sound Of Freedom said...

Χρόνια πολλά γιάννη! Να χαίρεσαι τ'όνομα σου!

YO!Reeka's said...

χρόνια πολλά πουλάκι μου :)

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ! Να 'σαι καλά που το 'πες και το 'κανες :-)

Η Ουγγαρία ποτέ δεν μου είχε τραβήξει την προσοχή (εκτός από τα langos χεχε) αλλά διαβάζοντας την περιγραφή σου και βλέποντας τις φωτογραφίες, μου μπήκαν ιδέες! Κάτι μου λέει ότι θα μου αρέσει πολύ σαν χώρα - άλλωστε τι μπορεί να μην μου αρέσει σε έναν τόπο που συνδυάζει καλοπέραση, όμορφη ατμόσφαιρα και καλό φαγητό; Άσε που λατρεύω λουκάνικα, σαλάμια και κόκκινες πιπεριές :-)

Αν έχεις όρεξη γράψε μας κι άλλα για το πώς είναι η καθημερινή ζωή εκεί, πώς είναι οι άνθρωποι, τι άλλο έχει να δεις κ.λπ.

bluesmartoula said...

Η Βουδαπέστη είναι μιά απ΄τις πιό όμορφες πόλεις που έχω επισκεφθεί. Τί μου θύμησες!
Χρόνια πολλά και πάλι

alienlover said...

Ευχαριστώ για τις ευχές!

Σοφία, θα σκεφτώ και θα κάνω update στο update!

etalon said...

Καλη χρονια κι απο μενα!
Σε εχω...καλέσει...

Sandy Cheeks said...

Αγαπητή alienlover, είναι η πρώτη φορά που γράφω στο μπλοκ σου.
Πολύ μου άρεσε ο οδηγός αυτός που διάβασα, ενώ έχεις κάνει πολλά και καλά λινκαρίσματα, ώστε να είναι χρηστικός. Καλή χρονιά !

mahler76 said...

Αμαν τι σαλαμάρες είναι αυτές!!!!!!!! Έφυγα για Ουγγαρία!!!!