Friday, October 05, 2007

Καρκίνος του μαστού - Μίνι αφιέρωμα

Αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως και ολόκληρος ο Οκτώβρης είναι αφιερωμένο στον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη και την καταπολέμισή του. Θεωρώ πως το θέμα είναι μεγίστης σημασίας μιας και όλες οι γυναίκες έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια, όπως και κάποιοι άνδρες. Γι'αυτό έψαξα και βρήκα μερικά στοιχεία που αναφέρονται στην πρόληψη, την θεραπεία και λίγους αριθμούς, που συνήθως μας πείθουν περισσότερο. Κάντε τον κόπο και αφιερώστε λίγο χρόνο στην ανάγνωση των παρακάτω κειμένων, πιστεύω πως είναι κάτι που μας αφορά όλους.


Από την ιστοσελίδα του WYETH

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος, στην οποία καρκινικά (κακοήθη) κύτταρα εντοπίζονται στους ιστούς του μαστού. Κάθε μαστός έχει 15 με 20 λοβούς, οι οποίοι αποτελούνται από λοβία. Οι λοβοί και τα λοβία συνδέονται με λεπτούς σωλήνες που ονομάζονται πόροι. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου είναι ο καρκίνος των πόρων και εντοπίζεται στα κύτταρα των πόρων. Υπάρχει και ο τύπος του καρκίνου που εντοπίζεται στους λοβούς
ή τα λοβία και απαντάται πιο συχνά και στους δύο μαστούς από ότι άλλα είδη καρκίνου.
Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι ένας λιγότερο συνηθισμένος τύπος καρκίνου
και τα συμπτώματά του συμπεριλαμβάνουν αίσθημα καύσου, ερυθρότητα και οίδημα.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Ο καρκίνος του μαστού που οφείλεται σε κληρονομικά αίτια αποτελεί περίπου 5 - 10%
του συνόλου των περιστατικών.
Μία γυναίκα στις 8 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Η American Cancer Society υπολογίζει ότι στις ΗΠΑ ο καρκίνος του μαστού αποτελεί
Περίπου το 29% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.
Αν και η πρόωρη διάγνωση έχει σαν αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά ίασης, ο καρκίνος
του μαστού παραμένει η βασική αιτία θανάτου από καρκίνο στις ενήλικες γυναίκες κάτω
των 54 ετών και η δεύτερη πιο συχνή αιτία για τις γυναίκες άνω των 54 ετών. Η νόσος
αυτή προσβάλλει και τους άνδρες, αλλά σε ποσοστό μικρότερο από 1 % επί του συνόλου όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Ποιος κινδυνεύει από την ασθένεια;

Όλες οι γυναίκες μπορεί να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες με μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν είναι αυτές με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, εκείνες
με προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, πρώϊμη έναρξη της έμμηνου ρύσης, όψιμη εμμηνόπαυση, ή πρώτη κύηση μετά τα τριάντα.
Ο κίνδυνος να προσβληθεί μία γυναίκα από αυτή τη νόσο αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία.
Αλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι μακρόχρονη θεραπεία με οιστρογόνα, διατροφή
με πολλά λιπαρά, κατάχρηση αλκοόλ, αν και η σχέση τους με την εμφάνιση του καρκίνου
του μαστού παραμένει ασαφής. Ο ιός Epstein - Barr έχει επίσης ενοχοποιηθεί, ενώ μία πρόσφατη προοπτική μελέτη έδειξε ότι η έντονη σωματική άσκηση σχετίζεται με μικρή μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Διάγνωση

Με τη σύγχρονη τεχνολογία ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, οπότε και οι πιθανότητες για ίαση είναι πολύ μεγάλες.
Οι γυναίκες άνω των 20 πρέπει να κάνουν οι ίδιες ψηλάφηση των μαστών τους κάθε μήνα. Αυτό γίνεται καλύτερα μία εβδομάδα μετά την αρχή της εμμηνορυσίας ή την ίδια μέρα κάθε μήνα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ένας άλλος τρόπος διάγνωσης είναι η μαστογραφία. Προτείνεται δε η μαστογραφία να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 40 - 49 ετών και κάθε χρόνο μετά από αυτήν την ηλικία.
Το βασικό πλεονέκτημα της μαστογραφίας είναι ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ανιχνευθεί πολύ πριν μεγαλώσει τόσο ώστε να είναι δυνατή η ψηλάφησή του. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η μαστογραφία και πάλι δεν μπορεί να ανιχνεύσει περίπου ένα 10% των όγκων που βρίσκονται μετά από μία επισταμένη φυσική εξέταση.
Η διάγνωση όμως του καρκίνου του μαστού γίνεται μετά από παθολογοανατομική εξέταση του ιστού του μαστού. Ένα ογκίδιο στο μαστό συνήθως απαιτεί βιοψία ακόμα κι αν
η μαστογραφία το δείχνει σαν φυσιολογικό.
Ο ιστός που λαμβάνεται μπορεί να αξιολογηθεί μέσα σε 24- 48 ώρες συνήθως.
Ο ιστός πρέπει να εξετάζεται και για οιστρογονικούς και προγεστερονικούς υποδοχείς.
Αυτοί οι υποδοχείς και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται βοηθάνε στο να γίνεται κάποια πρόβλεψη για το αν οι ορμόνες επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι γυναίκες
με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε ορμονική θεραπεία και έχουν γενικά καλύτερη πρόγνωση.

Συμπτώματα της ασθένειας

Τα συμπτώματα ή ευρήματα που εκδηλώνονται είναι:

  • Ένας όγκος ή μία πάχυνση στο μαστό ή στη μασχάλη.

  • Σκλήρυνση, πάχυνση της θηλής, ή αποβολή υγρών από τη θηλή.

  • Λακκάκια στο δέρμα ή ερύθημα (κοκκίνισμα).

  • Οίδημα (πρήξιμο).

  • Εξέλκωση.

  • Φουσκωμένες φλέβες σε ακανόνιστο σχήμα.

  • Πόνος στο στήθος.
Θεραπεία της νόσου

Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και οι νεότερες βιολογικές θεραπείες. Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, συνεκτιμώνται το μέγεθος και ο τύπος του όγκου, το ορμονικό status, το εμμηνοπαυσιακό status, η ηλικία και ο βαθμός έκφρασης συγκεκριμένων υποδοχέων από τον όγκο.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τη θεραπευτική αντιμετώπισή της παρακαλούμε να απευθύνεστε στον προσωπικό σας ιατρό καθώς κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που μόνον ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να γνωρίζει και να αξιολογεί.

Λίγα στοιχεία ακόμα από την Wikipedia

Παγκοσμίως ο καρκίνος του μαστού είναι η πέμπτη κατα σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο (μετα τον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος και του ορθού). Το 2005, ο καρκίνος του μαστού προκάλεσε 502,000 θανάτους ανά τον κόσμο (7% των θανάτων λόγω καρκίνου, σχεδόν 1% του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας). Για τις γυναίκες είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου και η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου.

Στις Η.Π.Α. ,στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι η τρίτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου. 1 στις 8 γυναίκες έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν κ.τ.μ. , 1 στις 33 να πεθάνουν από αυτό.

Κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής του δυτικού κόσμου.

Επειδή ο ιστός του μαστού είναι όμοιος σε άντρες και γυναίκες, κ.τ.μ. εμφανίζεσαι και στους άνδρες αλλά είναι πιο σπάνιο. 1.08 στους 100.000 άνδρες τον εμφανίζουν, αν και ο κίνδυνος παρουσιάζεται ολοένα και αυξανόμενος.

Περισσότερες πληροφορίες, για αίτια εμφάνισης, κληρονομικότητα, στατιστικά , κατάταξη, συμπτώματα, επιδημιολογία,φωτογραφίες και πατήστε εδώ.


Αφιέρωμα για την ελληνική πραγματικότητα, από το Ένθετο «Υγεία» εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»


Θεαματική αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο μαστού σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια - χάρη κυρίως στα νέα φάρμακα που ανακαλύφθηκαν - ενώ μεγάλη πρόοδος έχει συντελεσθεί - με τη χρήση νέων τεχνολογιών - και στην καλύτερη διάγνωση του υπ' αριθμόν ένα καρκίνου των γυναικών. Οι εξελίξεις δεν έχουν αφήσει ανέπαφες ούτε τη χειρουργική ούτε την ακτινοθεραπεία.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών με καρκίνο μαστού σήμερα ζουν τουλάχιστον είκοσι χρόνια, σε σύγκριση με το 1990 που ζούσαν οι λιγότερες από τις μισές. Πολλές από αυτές τις γυναίκες πεθαίνουν τελικά από άλλη αιτία. «Η θνητότητα στην Ελλάδα από τον καρκίνο του μαστού είναι σήμερα περίπου όπως και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, αν και δεν έχουμε ακόμα αξιόπιστα στοιχεία», σχολιάζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος. «Υπολογίζουμε γενικά ότι οι Ελληνίδες έχουν σήμερα 2% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο μαστού, όταν έχουν 40% πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο!».

«Κοκτέιλ» νέων φαρμακευτικών ουσιών, ψηφιακή και μαγνητική τομογραφία, τομογράφος ποζιτρονίων και στερεοτακτική βιοψία χωρίς εγχείρηση, είναι μερικά από τα σύγχρονα όπλα στη φαρέτρα της επιστήμης κατά του καρκίνου του μαστού. Στην αναμονή, πολλά άλλα εντυπωσιακά μέσα, όπως η νανοτεχνολογία και τα λέιζερ, νέες μοριακές μέθοδοι ταυτοποίησης του όγκου και άλλα, με σκοπό την επιλεκτική «επίθεση» στα καρκινικά κύτταρα και την εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή. Παράλληλα, δοκιμάζονται πολλές νέες φαρμακευτικές ουσίες.

Συγχρόνως, όμως, με όλα αυτά - και παρ' όλα αυτά! - η ενημέρωση και η ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού εξακολουθεί να υπολείπεται στη χώρα μας, αφήνοντας συνήθως τις γυναίκες να «τα βγάλουν μόνες τους πέρα»...

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα ένα ηλεκτρονικό αφιέρωμα στον καρκίνο του μαστού, όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τις νέες θεραπείες. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε μαρτυρίες γυναικών που έδωσαν και δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο του μαστού και να συμμετάσχετε στο ηλεκτρονικό φόρουμ της εφημερίδας όπου, επώνυμα ή ανώνυμα, μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις, να μοιραστείτε την εμπειρία σας, να πείτε τη γνώμη σας ή να ακούσετε τη γνώμη άλλων γυναικών που αντιμετώπισαν την ασθένεια.




1 comment:

KitsosMitsos said...

Ενδιαφέρον αφιέρωμα. Μόνο μία μικρή διόρθωση: είναι Η wyeth το όνομα της εταιρίας.