Monday, September 17, 2007

Οι δρόμοι ζωής επιστρέφουν!

Και τώρα? Σηκώστε τα μανίκια για ν’ αλλάξουμε μόνοι μας τον κόσμο!

Γράφει η Μάτζικα

Στην Ελλάδα του 2007, που έδωσε στο ρατσισμό την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία 10 έδρες, χρειάζομαι τρελλή προσπάθεια για να επιβιώσω. Χρειάζομαι να υλοποιήσω το όνειρό μου για μια καλύτερη κοινωνία. Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα, κυρήσσω σήμερα την έναρξη των εργασιών για τη διοργάνωση του μπαζάρ των «ΔΡΟΜΩΝ ΖΩΗΣ». (Για να μάθετε τι ακριβώς κάνουν οι Δρόμοι Ζωής, διαβάστε τα άρθρα που υπάρχουν εδώ και εδώ.)

Σας προσκαλώ, όλους όσους δεν διαχωρίζετε του ανθρώπους σε κλάσεις, τάξεις, φυλές, εθνικότητες, σεξουαλικότητες, ή ό,τι άλλο κατέβει σε κάθε διεστραμμένη κούτρα, να συστρατευτείτε μαζί μας. Να ζήσετε στην πράξη το πώς είναι να προσφέρεις κάτι που φτιάχνεις από χόμπυ και να μεταμορφώνεται σε θέρμανση του κέντρου επικοινωνίας, σε μπλοκ, μολύβια, βιβλία και εν πολλοίς δυνατότητα για ποιότητα ζωής για ένα παιδί που στην ελλάδα του 2007 δεν έχει κάν το δικαίωμα στο όνειρο.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ? Διαβάστε την παρακάτω λίστα και δείτε τι από τα παρακάτω πράγματα μπορείτε να κάνετε. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και βάλτε στον εαυτό σας μόνο μια δέσμευση : Να μπορείτε πραγματικά να προσφέρετε αυτό που θα υποσχεθείτε. Τα παιδιά μας πιστεύουν. Δεν πρέπει να τα απογοητεύουμε. Επικοινωνήστε μαζί μου για να δηλώσετε συμμετοχή στο πανηγύρι μας. Αυτό που μπορούμε να σας εγγυηθούμε είναι κατακλυσμό συναισθημάτων και γεμάτη τσέπη από αυτοεκτίμηση. Όσο να πεις μεγάλο δώρο για να το λάβεις 2 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Όποιος θέλει είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτος στην ετήσια συνάντηση εθελοντών που θα γίνει μεθαύριο, την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη στο νέο κέντρο επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής, στην οδό Γαργηττίων 12 στο Γκάζι, πάρα πολύ κοντά στο σταθμό του Μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Αν δεν σας δω εκεί θα σας δω σε μια από τις συγκεντρώσεις της ομάδας εθελοντών του μπαζάρ. Αλλιώς θα τα πούμε από κοντά στις 8 και 9 Δεκεμβρίου που θα γίνει το μπαζάρ μας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.


Ομάδα συγκέντρωσης υλικού :


Μήπως ξέρετε να φτιάχνετε κάτι από τα ακόλουθα ?

Α) Τρόφιμα

Μαρμελάδες
Μέλι
Σπιτικές κονσέρβες
Τσάτνεϋ
Τουρσί
Αρωματικό ελαιόλαδο
Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Γλυκά παντός καιρού ταψιού, κουταλιού, ή ό,τι άλλο
Πίττες παραδοσιακές
Πίττες ποστ μοντερν
Τάρτες
Τυρί ή προϊόντα τυριού
Σπιτικά λικέρ
Τσίπουρο
Ρακή
Ξύδι
Καλής ποιότητας σπιτικό κρασί

Κάποια σπεσιαλιτέ που εμείς δεν σκεφτήκαμε να γράψουμε στη λίστα ?

Μήπως δεν ξέρετε να φτιάχνετε κάτι από τα παραπάνω αλλά θα θέλατε να βοηθήσετε κάποιον εθελοντή που ξέρει? Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη βοήθεια το Θοδωρή που μου καθάρισε τα φρούτα για την μοστάρντα πέρσυ και τα ψιλόκοψε με χάρη, ενώ με υποστήριζε ψυχολογικά για τα αλλεπάλληλα αποτυχημένα αρμυρά παντεσπάνια μου. Μήπως κάποιος θέλει να είναι στη θέση του φέτος για μένα ή για κάποιον άλλο εθελοντή?

Μήπως μπορείτε να αναλάβετε την έγχρωμη εκτύπωση των ετικεττών για τα παραπάνω προιόντα?


Β) Αντικείμενα για το σπίτι και ατομικής χρήσης

Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Χειροτεχνίες κάθε είδους
Ραπτική
Πλεκτό
Βελονάκι
Ζωγραφική
Κεριά
Σαπούνια
Διακοσμητικά για το σπίτι
Αρωματικά εσωτερικού χώρου
Κοσμήματα
Κοκκαλάκια για τα μαλλιά
Φουλάρια
Τσάντες
Πήλινα αντικείμενα


Μήπως δεν ξέρετε να φτιάχνετε κάτι από τα παραπάνω αλλά θα θέλατε να βοηθήσετε κάποιον εθελοντή που ξέρει?

Μια χειροτεχνία στην οποία δεν έχει πάει το μυαλό μας?


Γ) Μη χειροποίητα αντικείμενα και τρόφιμα

Μήπως εργάζεστε ή γνωρίζετε κάποιον που εργάζεται σε κάποια εταιρεία που φτιάχνει κάτι από τα παραπάνω και θα μπορούσαμε να της ζητήσουμε να μας προσφέρει προϊόντα της για το μπαζάρ?

Για την προετοιμασία του μπαζάρ δεν συλλέγουμε χρήματα. Προτιμάμε να έρθετε να ψωνίσετε με τα χρήματά σας για να συμμετέχετε στη γιορτή μας. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος θέλει να χρηματοδοτήσει έστω και με ένα ευρώ την αγορά συσκευασιών, διακοσμητικών υλικών ή άλλων πραγμάτων που είναι απαραίτητα στο μπαζάρ, τον παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσει μαζί μου.


Δ) Μεταχειρισμένα αντικείμενα

Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους εθελοντές ότι χρειαζόμαστε μόνο πολύ καλής ποιότητας και κατάστασης μεταχειρισμένα αντικείμενα. Γι αυτό περιοριζόμαστε κυρίως σε βιβλία, δίσκους βινυλίου και ελάχιστα πολύ καλής ποιότητας αντικείμενα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Ένα καλό κριτήριο για να διαλέξετε τα μεταχειρισμένα σας αντικείμενα είναι το εξής : Εσείς ο ίδιος θα το αγοράζατε αν το βλέπατε σε ένα μπαζάρ? Τα αντικείμενα που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις μας δημιουργούν προβλήματα γιατί αυξάνουν την εργασία που πρέπει να γίνει πριν και μετά το μπαζάρ και ουσιαστικά μετατρέπουν την ομάδα εργασίας σε ομάδα ανακύκλωσης. Παρακαλούμε θερμά, επικοινωνήστε με τον αρμόδιο εθελοντή για να ζητήσετε πληροφορίες. (βλ. πιο κάτω)


Ομάδα υλοποίησης του μπαζάρ.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου θα γίνει το στήσιμο του μπαζάρ. Εκείνη την ημέρα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από βοήθεια από ανθρώπους που μπορούν να μας παρέχουν το χρόνο τους για το στήσιμο, για την παραλαβή των προϊόντων για την τιμολόγηση. Αν κάποιος δεν εργάζεται πρωί, ή μπορεί να πάρει ρεπό ή άδεια και να δεσμευτεί γι αυτό, θα μας παρέχει ουσιαστικότατη βοήθεια.

Αν κάποιος μπορεί να διαθέσει το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει τις εβδομάδες πριν το μπαζάρ (απογευματινή ή πρωινή ώρα) ή την παραμονή Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου το πρωί, προϊόντα από τα σπίτια των εθελοντών ή από εταιρείες χορηγούς, ή από το κέντρο επικοινωνίας στην Τεχνόπολη, μας είναι πολύτιμος.

Αν κάποιος μπορεί να κάνει θελήματα με το μηχανάκι του ή με το μετρό ή με τα πόδια, θα μας βοηθήσει πολύ. Χρειάζεται να αγοράσουμε υλικά συσκευασίας, υφάσματα, υλικά καθαριότητας, υλικά για το σερβίρισμα, υφάσματα και ένα σωρό άλλα πράγματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Μήπως μπορείτε να το κάνετε εσείς για το μπαζάρ?

Ομάδα τιμολόγησης : Υποομάδα της ομάδας υλοποίησης, θα εργαστεί στο δύσκολο έργο του να κολλήσει χαρτάκια με τιμές σε κάθε ένα από τα, ελπίζουμε εκατοντάδες, πράγματα που θα πωληθούν. Και αυτή η δουλειά θα γίνει πιθανότατα την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, μετά το μεσημέρι.


Ομάδα διαχείρισης χορηγών – δημοσίων σχέσεων - προβολής

Μήπως μπορείτε να αναλάβετε την επικοινωνία με τους χορηγούς που θα προσφέρουν πράγματα στο μπαζάρ ή με κάποιους προσκεκλημένους? Μπορείτε να στέλνετε ηλεκτρονική αλληλογραφία από το σπίτι ή το γραφείο σας?

Μήπως πιάνουν τα χέρια σας και μπορείτε να βοηθήσετε στη διακόσμηση του μπαζάρ. Αυτή η εργασία έχει δύο στάδια. Το στάδιο κατασκευής των ταμπλώ προβολής των προιόντων και την διακόσμηση του μπαζάρ την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Που θα μπορούσατε να βοηθήσετε?

Μήπως θέλετε να στηρίξετε το μπαζάρ μας ανεβάζοντας ποστάκια στο μπλογκ σας, φτιάχνοντας ένα μπανεράκι, ή γνωστοποιώντας τις ανάγκες του μπαζάρ στους γνωστούς και τους φίλους σας?

Για όλα τα παραπάνω, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.


Ομάδα εργασίας στη διάρκεια του μπαζάρ

Το ωράριο εργασίας στο μπαζάρ χωρίζεται σε τέσσερις βάρδιες : πρωί και απόγευμα Σαββάτου και πρωί και απόγευμα Κυριακής. Μήπως θέλετε να διαθέσετε μερικές ώρες για να εργαστείτε στο μπαζάρ? Αρκεί να διαλέξετε μόνο μία βάρδια.

Παρακαλούμε να επιτρέψετε στην ομάδα του μπαζάρ να διαλέξει σε ποιον πόστο υπάρχει ανάγκη να εργαστείτε στη διάρκεια του μπαζάρ. Αν όμως είστε αισθητικός και μπορείτε να δουλέψετε στο πόστο του δωρεάν μακιγιάζ, παρακαλώ δηλώστε το. Σας έχουμε μεγάλη ανάγκη.


Ομάδα προσφοράς αγάπης και διασκέδασης.

Σ’ αυτήν την ομάδα συμμετέχει αυτοδίκαια κάθε εθελοντής του μπαζάρ. Θα περάσουμε και φέτος σούπερ. Σας το εγγυώμαι.


Για όλες τις παραπάνω ομάδες εκτός από την τελευταία, θα οριστεί ένας υπεύθυνος εθελοντής. Όσοι στείλετε η-μεηλ δηλώνοντας τη συμμετοχή σας σε κάποια ομάδα θα μάθετε μέχρι το τέλος του μήνα το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας τους αρμόδιου εθελοντή. Μ’ αυτόν θα επικοινωνείτε για κάθε τι που αφορά τη συμμετοχή σας.

Λοιπόν. Χτυπάω το καμπανάκι, κυρήσσω την έναρξη των εργασιών του μπαζάρ και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή και την αγάπη σας. Μας περιμένει όπως και κάθε χρόνο πολύ δουλειά αλλά και πολλή, πάρα πολλή χαρά.



2 comments:

Σοφία said...

Πολύ καλή και αξιόλογη ιδέα. Αν μπορούσα, θα βοηθούσα γιατί μου αρέσουν κάτι τέτοια.

Να ρωτήσω όμως κάτι λίγο άσχετο; Γιατί το λέμε μπαζάρ και όχι παζάρι;

alienlover said...

Σοφία, πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να βοηθήσει σε μια τέτοια προσπάθεια, ακόμα και από απόσταση.
Αν θες κάποια έξτρα πληροφορία για το πως μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να στείλεις ένα μέιλ στην γλυκειά και υπέροχη Μάτζικα, και θα σου λύσει κάθε απορία!
Όσο για την απορία σου, δεν γνωρίζω για να σου απαντήσω. Το όνομα όμως είναι το λιγότερο στην περίπτωσή μας :)

Την καλησπέρα μου ! :)